Addergekko - Baardagaam - Blauwtongskink - Doornstaartagaam - Gordelstaarthagedis - Halsbandleguaan
Helmleguaan - Phelsuma - Luipaardgekko - Roodkeelanolis - Wateragaam - Yemen Kameleon

 
 
Madagascar reuze daggekko - Phelsuma madagascariensis grandis

 
 

Phelsuma

Wetgeving: Cites B

Uiterlijk
Deze phelsuma’s zijn groen van kleur en hebben in mindere of meerdere maten rode vlekken, verder hebben ze een witte buik. Soms kunnen ze van kleur veranderd zijn, meestal donker bruin, dit is een teken van stress. Laat het dier rustig bijkomen, hierna zal hij/zij weer groen kleuren.
De grandis is met zijn ca. 30 cm voor de mannetjes en zijn ca. 24 cm voor de vrouwtjes de grootste van zijn soort.

Verspreidingsgebied
Deze gekko komt uit noord en oost Madagaskar, ook zijn ze in Hawaï uitgezet waar ze een gezond populatie gevormd hebben.

 
 

Phelsuma

Huisvesting
Voor een koppel van deze gekko’s heeft men minimaal een terrarium nodig van 40x40x80. Het terrarium dient ingericht te worden met veel gladde takken (bamboe), ook dienen er horizontale takken te zijn onder de lampen zodat ze zich kunnen opwarmen. Wanneer er te weinig takken zijn zowel verticaal als horizontaal dan zullen ze langs de ramen poepen en op het plafond slapen, wat een klapstaart tot gevolg heeft.
Zorg voor een omgevingstemperatuur van ca. 25-30˚C. ’s Nachts mag de temperatuur dalen tot ca. 18˚C. Deze daggekko heeft een luchtvochtigheid nodig van ca. 65 tot 75%, om dit te bewerkstelligen dient men ca. 1x per dag te sproeien.
Ook stellen phelsuma’s schuilgelegenheden, in de vorm van sanseveria’s, op prijs.

 
 

Vrouwelijke phelsuma legt eitjes

Voeding/water
Phelsuma’s eten allerlei insecten zoals krekels, krulvliegen, wasmotten en voor de jonge dieren fruitvliegen. Ook lusten ze graag fruit, babyvoeding en Phelsumax.
Sproei ze elke dag want dan likken ze de waterdruppels op, want phelsuma’s drinken zelden uit een waterbak.

Geslachtsonderscheid
Mannetjes hebben grotere kamvormige gele pre-anale en femoraalporiën, ook hebben ze een dikkere staartwortel. Verder hebben de vrouwtjes grotere wangen( kalkzakjes).

 
 

Jonge phelsuma

Kweken
Deze soort kan het beste in een verhouding van 1:1 worden gehouden, dus 1 man en 1 vrouw. Wanneer deze een koppel vormen dienen ze niet meer uit elkaar gehaald te worden.
De paring kan er vrij agressief aan toe gaan, er wordt namelijk veel in de nek gebeten. Dit kan leiden tot wonden bij het vrouwtje, deze zullen echter snel genezen.
Binnen enkele weken na de paring zal het vrouwtje een cluster van twee eieren op een verscholen plek vast plakken. Deze eitjes kunnen het best in het terrarium worden uitgebroed, ze zijn namelijk moeilijk ‘heel’ te verwijderen. Men kan daarom het best een krekelbakje o.i.d. over de eieren heen plakken, omdat de ouders de jongen zullen aanvallen. Wanneer het toch mogelijk is om de eieren in een broedstoof te leggen dan moeten deze op vermiculiet in een verhouding 2:1 (1 deel water) bij een temperatuur tussen de 26 tot 29˚C worden uitgebroed. De eieren zullen dan na 40 tot 90 dagen uitkomen, wanneer ze echter in het terrarium zelf worden uitgebroed kan dit langer duren.