Addergekko - Baardagaam - Blauwtongskink - Doornstaartagaam - Gordelstaarthagedis - Halsbandleguaan
Helmleguaan - Phelsuma - Luipaardgekko - Roodkeelanolis - Wateragaam - Yemen Kameleon

 
 Luipaardgekko - Eublepharis macularius

 
 

Mannelijke luipaardgekko

Populaire nachtactieve hagedis met boeiend uiterlijk. Een ideaal beginnersdier

Uiterlijk
De onderfamilie Eublepharinae heeft in tegenstelling tot de meeste gekko’s beweegbare oogleden en tenen met nagels, zonder hechtlamellen.
De luipaardgekko wordt tot 25 cm groot. Hij heeft een witgele basiskleur met vele bruine of zwarte vlekken en vele wratjes op het lichaam. De staart is iets korter dan de kop en romp samen en lijkt gesegmenteerd. Net als veel andere grondgekko’s is de luipaardgekko schemer- en nachtactief.

Verspreidingsgebied
Van Oost Iran over Afghanistan en Pakistan tot Noordwest India in (half) droge gebieden.

 
 

Vrouwelijke luipaardgekko's

Huisvesting
Neem een minimaal 60 x 30 x 30 cm groot steppenterrarium voor een paartje. Plaats liever een grotere groep in een grotere bak. Mannetjes zijn vaak onderling agressief. Creëer voldoende kleine schuilplaatsen met b.v. flagstones. Leg zand op de bodem. Verwarm met spotjes, gloeilamp en bodemverwarming tot 25-35°C, ’s nachts 20°C.
Plaats voor de eileg een bakje (met donkere wanden of in het donker) met vochtige substraat (b.v. veenmos) in het terrarium.

Voeding
Voer veel insecten, (nest-)muizen, nestratten en af en toe kleingesneden fruit. Een volwassen dier eet gemakkelijk 10 insecten, driemaal per week.
Het voeren van knaagdiertjes bevordert de voortplanting. Er is een hoge calciumbehoefte. Deze gekko’s zijn schemer- en nachtactief, maar vaak overdag zichtbaar (voedertijd).
Plaats ook een waterbakje in het terrarium.

Geslachtsonderscheid
Volwassen mannetjes hebben grotere pre-anale poriën en een ‘verdikte staartwortel’ (twee balletjes onder de cloaca).
Ze zijn ook iets forser gebouwd en hebben een bredere kop.

 
 

Jonge luipaardgekko's

Eileg
Een winterslaap bij 15 tot 20°C is niet strikt nodig. Vijf- tot tienmaal per jaar worden twee eieren met weke schaal gelegd in een vochtig zand-turfmengsel of in vochtig veenmos. Haal ze regelmatig weg en bebroed ze in redelijk droog vermiculiet. Bij 28°C komen na ± 3 maanden vooral vrouwelijke nakomelingen uit, bij ± 32°C na 1½ maand vooral mannelijke.

 
 

Halfwas luipaardgekko's

Opfok
De opfok levert geen problemen op. De 7 á 8 cm grote, jonge gekko’s eten veel, ongeveer vijf niet te grote insecten per dag.
Zorg ervoor dat de (niet-opgegeten) krekels niet te groot worden voor de gekko’s en deze kunnen aanvreten. De jongen liggen graag in een schaal met een redelijk vochtig veenmos. Na 6 tot 12 maanden kan het geslacht bepaald worden.