Addergekko - Baardagaam - Blauwtongskink - Doornstaartagaam - Gordelstaarthagedis - Halsbandleguaan
Helmleguaan - Phelsuma - Luipaardgekko - Roodkeelanolis - Wateragaam - Yemen Kameleon

 
 Helmleguaan -
Corytophanus cristatus

 
 

Helmleguaan

Helmleguanen zitten bijna de hele dag stil wat sommige mensen erg saai vinden.
Hierdoor worden ze meestal afgedankt of nog erger verwaarloosd en sterven aan de gevolgen.

Uiterlijk
De lengte is ongeveer 35 centimeter waarvan tweederde staart, en de kleur is lichtbruin tot bruin, met donkere tot rode vlekjes. De kop is zeer stomp en net zoals de verwante basilisken heeft zowel het mannetje als vrouwtje een verhoogde kam op de kop, die bij deze soort vrij hoog is. Ook is een keelzak aanwezig, bij bedreiging opent de hagedis de bek en zet de keelzak op; in combinatie met de onbeweegbare helm lijkt de kop dan drie keer zo groot. Het geslachtsonderscheid is het best te maken door naar de staartwortel te kijken, deze is dikker bij een mannetje.

Verspreidingsgebied
De helmleguaan komt voor in Midden-Amerika, in Mexico, Belize, Guatemala, Nicaragua, Honduras, Costa Rica, Panama en Colombia. Het habitat bestaat uit regenwouden met een hoge luchtvochtigheid, waar de leguaan op takken leeft.

 
 

Koppel helmleguanen

Huisvesting
Deze soort vereist een groot regenwoudterrarium van 150x60x180 ondanks ze de hele dag stilzitten. Geef veel klimgelegenheden en een hoek met sterke (Kunst) beplanting. Op de bodem kan turf, bosgrond of houtsnippers gelegd worden.
Plaats een waterbak die zo groot is dat de dieren er in kunnen baden, zorg wel voor schoon water door middel van een filter of door het elke dag te verversen.
Het terrarium moet ongeveer 27 a 30 graden zijn, onder de spots mag de temperatuur oplopen tot 40 graden.

Voeding
Voornamelijk insecten, knaagdiertjes, en slakken.
Af en toe kan er vis, regenwormen, kattenvoer en zacht fruit gegeven worden.

Geslachtsonderscheid
Mannetjes hebben een grotere helm en een verdikte staartwortel.

Paring
na 1.5 tot 3 jaar zijn de dieren geslachtsrijp, na de kopknikken van het mannetje volgt de paring waarbij nekbeten van het mannetje gebruikt worden. Soms leggen vrouwtjes op 1 jarige leeftijd eieren, deze mislukken dan vaak.

Eileg
De afzet van eitjes kan het gehele jaar door plaatsvinden, de eitjes worden in de bodem afgezet maar niet diep. De 5 tot 10 eitjes komen na 5 tot 6 maanden uit.
Incubeer de eieren bij 28 graden (voornamelijk vrouwtjes) tot 32 graden (voornamelijk mannetjes), ze komen dan na ca. 55 tot ca.150 dagen uit.