Addergekko - Baardagaam - Blauwtongskink - Doornstaartagaam - Gordelstaarthagedis - Halsbandleguaan
Helmleguaan - Phelsuma - Luipaardgekko - Roodkeelanolis - Wateragaam - Yemen Kameleon

 
 Halsbandleguaan - Crotaphytus Collaris

 
 

Halsbandleguaan

Een hagedis met pit dat flink kan bijten.

Uiterlijk
De ondersoorten van deze 20 tot 35 cm grote hagedis variëren nogal in kleur. De grondkleur is groen, geel of bruin. Het 9 tot 14 cm grote lichaam is vaak bedekt met lichte vlekken en donkere banden. Om de nek zit een zwart met witte halsband. De kop van deze dagactieve grondbewoner is groot. Halsbandleguanen zijn schuw, zenuwachtig en bijterig. Ze kunnen echter redelijk ‘tam’ worden.

Verspreidingsgebied
Halfwoestijnen, rotsachtige steppen en open bossen van Utah tot Missouri, van Texas tot Arizona en in Noord-Mexico.

 
 

Uitkomende halsbandleguanen

Huisvesting
Geef een ruim steppenterrarium, voor een paartje minimaal 100 x 40 x 40 cm groot. De dieren rennen tamelijk veel. Temperatuur 25 tot 35°C, 45°C onder de spots, ’s nachts ± 20°C.
De halsbandleguaan is een echte zonaanbidder. Maak voldoende schuilplaatsen met stenen. In grote terraria kunnen ze gecombineerd worden met chuckwalla’s (Sauromalus spp.).

Voeding
Insecten, nestmuizen, soms wat fruit of blad. Ze eten (in de natuur) ook andere hagedissen, die bijna net zo groot zijn als zijzelf. Plaats een bakje met vers water, sproei liefst elke ochtend.

Geslachtsonderscheid
De man is feller gekleurd, heeft een grotere kop, is zwaarder van bouw en heeft een dikkere staartwortel. Een geslachtsrijp mannetje heeft een blauwgroene of oranje keel. Drachtige vrouwtjes hebben oranjerode vlekken en strepen in de nek.

 
 

Jonge halsbandleguaan

Paring
Geef een winterslaap van 2 maanden bij 10-15°C. Van april tot juni paren de dieren. Drachtige vrouwtjes vertonen dan enige roodkleuring op de flanken. In de paartijd kunnen de mannen onderling agressief worden. Deze soort wordt maar zelden gekweekt.

Eileg
In de zomer worden tweemaal 4 tot 6 eieren in vochtig zand gelegd. Maak het zand in een hoek van het terrarium vochtig zodra het vrouwtje dik begint te worden.

Hanteren
Deze hagedis rent met korte stukjes tegelijk, zelfs op de achterpoten. Plaats de ene hand voor de hagedis en pak hem met de andere zacht onder zijn buik.