Addergekko - Baardagaam - Blauwtongskink - Doornstaartagaam - Gordelstaarthagedis - Halsbandleguaan
Helmleguaan - Phelsuma - Luipaardgekko - Roodkeelanolis - Wateragaam - Yemen Kameleon

 
 Gordelstaarthagedis -
Cordylus tropidosternum

 
 

 Gordelstaarthagedis

Wetgeving: Cites B

Uiterlijk
De Cordylus heeft een driehoekig hoofd met aan het achterhoofd 6 doornige stekels.Verder is de totale romp met doornige schubben bedekt. Bij de staart steken deze doornige schubben als verdedigingsmiddel verder uit.
Deze hagedis is grijs, bruin tot roodachtig gekleurd. Op de wangen en de keel bevinden zich talrijke (kleine) strogele vlekken. Vlak boven de bovenlip loopt een crèmewitte streep.
Cordylus tropidosternum mannetjes worden ca. 180mm en de vrouwtjes blijven met hun ca.170mm een stukje kleiner.

Verspreidingsgebied
De Cordylus tropidosternum leeft in oost Afrika, van het zuiden van Kenia tot zuidoost Zimbabwe.

 
 

Gordelstaarthagedis

Huisvesting
De Cordylussen zijn gezellige dieren die in groepen leven. In het terrarium kunnen er meerdere mannetjes en vrouwtjes gehouden worden. Ook jongere dieren worden door oudere dieren niet belaagd mits het terrarium groot genoeg is en ingericht is met voldoende schuilplaatsen.
Voor vier dieren heeft men een terrarium van minimaal 100x50x50 te hebben. De Cordylus is een hele goede klimmer, laat daarom de achterwand van het terrarium bestaan uit een rotsachtige wand of een houtenachtige achterwand met voldoende klim en rustpunten.
Plaats verder in het terrarium wat rotsen met holen en/of hole stammen waarin de gordelstaartjes zich kunnen terugtrekken om het welzijn van de dieren te vergroten. Zorg er ook voor dat er enkele plaatsen zijn om te zonnen zodat de dieren zich kunnen opwarmen. Een rots onder een spot of een warmtesteen is hiervoor prima geschikt.
De bodembedekking bestaat bij voorkeur uit droog zand. De verlichting moet ongeveer 12-14u per dag branden. De omgevingstemperatuur in het terrarium dient 28-35C° liggen en s’ nachts tussen de 18-22C°. Op de zonneplaatsen mag er een temperatuur worden bereikt tussen de 35-45C°.

Voeding/water
Kleine sprinkhanen, krekels, wasmotten en andere kleinere insecten. De voedsel dieren dienen regelmatig met een vitaminen-/mineralenpreparaat te worden bepoederd. Er dient een waterschaal aanwezig te zijn omdat de dieren deze gebruiken om te drinken en tevens worden gebruikt om erin te baden, verschoon het daarom regelmatig. Gebruik geen hoge waterschalen met gladde wanden omdat anders hoogmoedige jonge dieren daarin gemakkelijk kunnen verdrinken.

Geslachtsonderscheid
De mannetjes hebben sterke femoraal poriën op elke dij.

 
 

Gordelstaarthagedis

Kweken
Het mannetje zal met abrupte bewegingen het vrouwtje proberen te benaderen. Is er sprake van paringsbereidheid dan zal het mannetje in de nek van het vrouwtje bijten en dan volgt de paring. De paring zelf duurt ongeveer één minuut.
Na een draagtijd van ongeveer 4 maanden zal het vrouwtje 2-5 jongen ter wereld brengen. De jongen zijn tussen de 65-75mm groot. Indien het terrarium groot genoeg is en ingericht is met voldoende schuilplaatsen dan kunnen de jongens zonder problemen in het terrarium gelaten worden. Gedurende de eerste dagen zullen de jongen zich terugtrekken in de diverse schuilplaatsen. Ook na het voeren trekken zich daar snel terug.

Na een paar weken worden ze steeds minder schuw en wagen ze zich voorzichtig op de open zonplekken in het terrarium. De voeding moet nu voldoende gevarieerd zijn en regelmatig met mineralen en vitamines bepoederd worden. De afmeting van de jonge gordelstaartjes zijn uiteraard bepalend voor de grootte van de voedseldieren, maar over het algemeen eten ze voedseldieren van kleine en middenafmeting probleemloos. De jonge gordelstaartjes zijn geslachtsrijp na ongeveer 3 jaar.